Европейският парламент призова за прекратяване на огъня в Ливан и защита на миротворците на ООН

ТВ1 | Европейският парламент призова за прекратяване на огъня в Ливан и защита на миротворците на ООН.

Европейският парламент призова за прекратяване на огъня в Ливан и за защита на Временните сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ) с оглед на нападенията срещу мисията в последно време. Евродепутатите проведоха дебати по темата тази сутрин в рамките на пленарната си сесия в Страсбург, започнала вчера и продължаваща до 24 октомври, информира БТА.
Ораторите като цяло подчертаха спешната необходимост от прекратяване на огъня в Ливан, където ескалацията на насилието между Израел и подкрепяното от Иран ливанско шиитско движение “Хизбула” в края на миналия месец предизвика опасения от по-широк конфликт в целия Близък изток. В позициите на представителите на различните политически групи обаче проличаха различни нюанси, най-вече във връзка с това кой е виновен за сегашния изблик на насилие и за бъдещето на “Хизбула”.
В петък от ЮНИФИЛ обявиха, че остават в Южен Ливан и ще продължат да изпълняват своите задължения въпреки поредицата израелски обстрели, при някои от които бяха ранени “сини каски” от мисията на ООН.
Европейският комисар по хуманитарната помощ и управлението на кризи Янез Ленарчич призова днес в Страсбург за незабавна деескалация и прекратяване на огъня. Ливан е крехка страна, раздирана от много кризи, и израелската военна операция носи риск от по-нататъшно разпалване на конфликта, който да обхване целия регион, предупреди той в изявление от името на Европейската комисия.
Ленарчич напомни, че съгласно Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН ЮНИФИЛ трябва да са единствената въоръжена сила в Ливан южно от река Литани. 16 държави от Европейския съюз участват в мироопазващата мисия на световната организация, изтъкна той като доказателства за политическата подкрепа на ЕС за силите на ООН.
“Хизбула” не спира да обстрелва Северен Израел от началото на войната в ивицата Газа, предизвикана от атаката на друго подкрепяно от Иран движение – “Хамас”, в южни израелски райони на 7 октомври миналата година. Израелската армия започна операцията си в Ливан, за да сложи край на трансграничния обстрел, което да позволи на разселените местни жители да се завърнат по домовете си.

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.