Крафт бирата, наричана още „занаятчийската бира“, се произвежда в малки партиди от микропивоварни или в домашни условия. През последните години това производство става все по-популярно, както по света така и у нас. „През последните 3, може би 4 години, крафт пивоварството в България наистина много се разви само по себе си. Доста хора го определят като новото вино“. Михаил Дурчев е председател на Асоциацията на независимите пивовари в България, собственик на една от десетте пивоварни, участващи в кампанията. „Основният плюс на крафт бирата е, че тя носи със себе си освен насладата от това, че е бира и доста полезни свойства“, споделя Дурчев. Един от най-големите плюсове на собственоръчно направеното пиво, е че се произвежда без консерванти и други вредни добавки. И макар срокът му на годност да е кратък, разнообразието от стилове е най-големият му плюс, добавя Дурчев. Но освен да доставя наслада на клиентите си Михаил има и социална мисия. „Имам приятели украинци в България, които живеят, които имат бизнес в България. Семействата им там. Нещата, които ми разказват са снимки и разкази от първо лице и нещата наистина не са красиви“, каза Дурчев. И така Михаил решава да помогне, чрез любимото си занимание, а именно – крафт пивоварството: „Не сме мултимилионна пивоварна, не можем да извадим едни хиляди левове да ги дарим, но можехме да инвестираме да сварим една бира, която бира, ако хората чувстват близко до тях тази кауза, да реагират“. Михаил споделя, че много хора са откликнали на идеята му и са закупили бутилка пиво в подкрепа на Украйна, а първият транш от средства вече е дарен на Украинския Червен Кръст. „Знаме, че е някаква капка в морето нашата кауза, но поне да е малко, което да помогне тези хора да усещат, че не са сами в този ужас, който изживяват“, добави Дурчев.
Автор: Александра Тасева