Заплахите за отцепване, идващи от Република Сръбска, трябва да се възприемат сериозно, заяви Кристиян Шмит

Заплахите за отцепване, идващи от Република Сръбска, трябва да се възприемат сериозно, заяви Кристиян Шмит

Върховният представител на международната общност в Босна и Херцеговина Кристиян Шмит заяви, че заплахите за отцепване, идващи от босненско-сръбската съставна част Република Сръбска (РС), не трябва да се разглеждат като проста реторика, а като реална опасност за мира и стабилността в Босна и Херцеговина, съобщи ХИНА, цитирана от БТА.

Шмит проведе извънредно заседание с посланиците на Управителния съвет на Съвета за прилагане на мира – органът, който наблюдава изпълнението на Дейтънското мирно споразумение. След срещата кабинетът на Шмит издаде прессъобщение, в което се казва, че дневният ред е бил фокусиран върху ситуацията в БиХ.

Шмит и командващият силите ЮФОР генерал-майор Ласло Стиц дадоха своите оценки за ситуацията със сигурността в страната.

“Върховният представител обърна особено внимание на многократните изявления за отделяне, направени от ръководството на Република Сръбска“, заяви кабинетът му. “Тези изявления понякога се отхвърлят като политическа реторика. Това не е така. Свидетели сме на политически дневен ред в действие, който подкопава териториалната цялост на Босна и Херцеговина“, каза Шмит. Той добави, че представители на РС ще трябва да обяснят своите критики, че прилагането на Дейтън е в ущърб на Република Сръбска..

“Това са фактите – няма законно право на отделяне и ентитетите (съставните части на Босна и Херцеговина – бел. ред.) не са държави. Субектите съществуват, само защото съществува Босна и Херцеговина. Всеки, който поставя това под съмнение, приема конфликт и международната общност няма да позволи това да се случи”, каза Шмит. Международната общност, добави той, “следи много внимателно дали и какви дейности се предприемат в Република Сръбска, които е вероятно да нарушат реда в страната.  Международната общност гарантира съществуването на държавата Босна и Херцеговина, както и  мира и сигурността на всички хора в тази страна”, заяви Шмит. “Никой няма право да застрашава това. Приемам всеки опит за дестабилизация като сериозно предизвикателство към Дейтънското мирно споразумение”, заяви Шмит.

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.