9 януари 2023 година

„ЗЛАТНА-КНИГА-НА-ПЕСНИТЕ”-СКОРО-ЩЕ-БЪДЕ-В-СОРБОНАТА

„ЗЛАТНА КНИГА НА ПЕСНИТЕ” СКОРО ЩЕ БЪДЕ В СОРБОНАТА

В КНИГАТА СА ВПИСВАНИ СЪС ЗЛАТНИ БУКВИ ВЪРХОВЕ НА СВЕТОВНАТА ЛИТЕРАТУРА

Уникалното българско издание на „Златна книга на песните” в най-скоро време ще е достъпно за масовия посетител в архивите на известния френски университет Сорбоната, споделиха за ТВ1 историкът Иван Тренев и издателят Николай Тончев. 

Зад впечатляващото българско издание стоят имената и на историка проф. Евгений Сачев,и  на майстор резбаря Николай Веселинов. В книгата са вписвани със златни букви гениални върхове на световната литература и култура. В нея има извадки от стихове и цитати на Христо Ботев, Георги Раковски, Никола Вапцаров, Пейо Яворов, Александър Пушкин, Пол Елюар, Луи Арагон и други световни автори. 

Оригиналът на „Златна книга на песните“ е създаден в началото на ХХ век по инициатива на ръководството на Сорбоната. Съхранява се в архива на този световноизвестен университет в Париж. Представени са едни от най-известните философи, драматурзи, писатели и поети от цял свят – Шекспир, Верлен, Бодлер, Толстой, Пушкин и други. Сред тях е и Христо Ботев. Историкът Иван Тренев е виждал оригинала и сподели, че най-известното четиристишие на Ботев е редом до стих на Шекспир. Към книгата е проявил интерес лично френският президент Еманюел Макрон. 

Още интересни факти за българската „Златна книга на песните“ ще научите в предаването „Пътят“ на 13 януари от 22:30 часа.

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.