В Китай се питат: защо изчезна милиардерът Джак Ма?
Публикувано на 06.01.2021

Джак Ма, основателят на "Алибаба", е един от най-богатите мъже в Китай. През октомври той си позволи да критикува китайските власти и малко след това изчезна от екраните и социалните мрежи. Къде е милиардерът?

От два месеца много хора в Китай и по света се питат къде е Джак Ма. В началото на ноември 2020 основателят на интернет-гиганта "Алибаба" беше привикан от властите - очевидно за да му бъде напомнено, че в Народната република думата имат държавното и партийното ръководство, без значение кой какво богатство притежава. На 24 октомври Джак Ма беше атакувал китайските власти по време на своя реч, произнесена в Шанхай. Той ги нарече "старомодни и изостанали" и поиска повече регулационни свободи за финтех компаниите като неговата Ant Group.

Къде е Джак Ма?

Оттогава за Джак Ма не се чува нищо. Той изчезна от екраните, както и от профилите си в социалните мрежи. Последният му постинг в платформата Weibo е от 17 октомври 2020. През ноември той беше изваден от журито на едно популярно телевизионно предаване, а мястото му беше заето от друг.

Къде е Джак Ма? Дали милиардерът е арестуван от властите заради вербалните му атаки към финансовия регулатор и държавните банки? Ако е така - дали е на някое тайно място, или пък е държан под домашен арест?

Шефът на консултантската фирма BDA China Дънкан Кларк смята, че Ма е бил посъветван да не се появява в публичното пространство за известно време. Ювен Денг, който изгуби работата си като редактор в изданието "Study Times" след като беше призовал за демократични реформи в Китай, коментира ситуацията така: "Пекин тръгва срещу монополното положение на някои финтех компании, за да ограничи финансовата им мощ и да възстанови авторитета на държавните регулационни органи". Освен това Пекин е решен да попречи на технологични гиганти като Alibaba в бъдеще да предизвикват партийното ръководство. 

Шаун Рейн от консултантската компания China Market Research Group, който поддържа контакти с хора от близкото обкръжение на Джак Ма е цитиран от Асошиейтед прес със следните думи по отношение на Джак Ма: "Просто са го сритали отзад. Сега си е научил урока и през последните два месеца се е покрил". Приятели на Джак Ма доверили на Шаун Рейн, че са останали изненадани от това колко глупаво бил постъпил милиардерът.

Страховете на супербогатите китайци

В Китай често се случва известни бизнесмени да изчезват от публичния живот, а по-късно да се озоват в затвора с дългогодишни присъди. Неслучайно в комунистическата държава има поговорка, която богаташите не бива никога да забравят: За човек е толкова опасно да забогатее, колкото за свинята да затлъстее. Може би и затова собствениците на някои други китайски финтех компании избягват медийни и публични изяви - като шефа на интернет-гиганта Tencent Ма Хуатенг.

Според наблюдатели, държавното ръководство се страхува да не се спука гигантският балон с дълговете на компаниите и частните домакинства. Раздаваните кредити от финтех компании като Ant Group тревожат Пекин. Властите се опасяват, че растящата задлъжнялост може да предизвика финасова криза, а световните рейтингови агенции да понижат кредитния ретинг на страната.

Затова и регулационните органи затягат юздите. В края на декември ръководните мениджъри на Ant Group бяха извикани в Центраната банка, където бяха инструктирани да коригират "грешки" в кредитната и застрахователната политика на компанията и предостяваните от нея други финансови услуги.

Без значение дали Джак Ма се е оттеглил доброволно в имението си на около 200 километра югозападно от Шанхай, или е държан там под домашен арест, едно е сигурно: държавата ще засилва натиска си над неговата фирмена империя, която досега не беше контролирана.


Източник: dw.com

Сподели с приятели в