Тръмп е "срам за страната"
Публикувано на 08.01.2021

"Тръмп трябва незабавно да подаде оставка. В противен случай го очаква процедура по импийчмънт." Демократите в Конгреса са решени да му искат сметка за това, че е подстрекавал към бунт.

Натискът срещу Доналд Тръмп се усилва все повече заради щурма на Капитолия, в резултат на който загинаха петима души. След разговори с колегите си от фракцията на Демократическата партия председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви: „Депутатите се надяват, че президентът ще подаде оставката си незабавно“.

В случай, че това не стане, тя е дала инструкции да се подготви процедура за импийчмънт (отстраняване от власт) на държавния глава. При това положение Тръмп би станал първият американски президент с две процедури по импийчмънт.

"Подстрекателство към бунт"

Проекторезолюцията по процедурата съдържа само едно обвинение - подстрекателство към бунт. Там се твърди, че Тръмп е подбудил своите привърженици да щурмуват Капитолия. Известно е, че президентът иска да попречи на признаването на резултатите от президентските избори през ноември, които той загуби.

„Президентът Тръмп постави под сериозна заплаха сигурността на Съединените щати и на техните ръководни институции", се казва в проекторезолюцията. Там се твърди още, че той е застрашил целостта на демократичната система и мирната смяна на властта. Със своето поведение Тръмп показал, че оставането му на поста „представлява заплаха за националната сигурност, за демокрацията и за конституцията".

Поради това се апелира той да бъде отстранен, а в бъдеще – и лишен от правото да заема управленски позиции. Даяна ДеГет, депутатка на Демократическата партия заяви, че е планирано резолюцията да бъде внесена в понеделник. В доминираната от демократите Камара на представителите получаването на съгласие за процедура по импийчмънт се смята за сигурно.

Решението обаче трябва да се гласува в Сената, където републиканците все още имат мнозинство. Почти изключено е процедурата в Сената да приключи преди 20 януари, когато ще положи клетва новия американски президент Джо Байдън.

"Един от най-некомпетентните президенти в историята на САЩ"

Байдън заяви, че отдавна се е убедил в неспособността на Тръмп да се справя с президентските задължения и нарече предшественика си „срам за страната“ и „един от най-некомпетентните президенти в историята на САЩ“.

Байдън посочи, че отстраняването на Тръмп от властта е нещо важно, но добави, че „най-бързият начин да стане това е да положим клетва на 20 януари“.Според наблюдателите, демократите в Конгреса преследват с процедурата по импийчмънт всъщност друга цел: ако Тръмп бъде признат за виновен в Сената, би могла да му се наложи забрана да заема държавни постове в бъдеще. Това означава, че той няма да може да се кандидатира за президентските избори през 2024 година. За осъждането му обаче са необходими най-малко 67 от 100-те сенаторски гласове, т.е. необходима е поддръжката на поне 17 републикански депутати, което за момента не изглежда вероятно. Ако това все пак стане, вече ще е достатъчно и обикновено мнозинство, за да бъде забранено на Тръмп да поема държавни постове в бъдеще.

Взеха му "най-милото"

Междувременно Доналд Тръмп изгуби най-важния си канал за комуникация – неговият профил в Туитър бе трайно блокиран „поради риск от ново подбудителство към насилие“ и поради това, че е нарушил правилата на платформата.

Решението е било взето след преглед на последните постове на президента. Било отчетено също как са били възприети и интерпретирани тези постове в Туитър и извън него. Тръмп имаше 88 милиона последователи в Туитър – този бе най-важният му канал за комуникация.

 

Източник: dw.com

Сподели с приятели в