Нямаме данни за това какъв е поводът и защо точно в този момент Евелин Банев се е предал, коментира министър Калин Стоянов

Нямаме данни за това какъв е поводът и защо точно в този момент Евелин Банев се е предал, коментира министър Калин Стоянов

Нямаме информация за това какъв е поводът и защо точно в този момент Евелин Банев – Брендо се е предал, посочи служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов в Народното събрание, съобщава БТА. Той беше изслушан от депутатите във връзка със ситуацията около осъдения у нас и в още две държави Банев.
По думите му обаче е възможно Евелин Банев да е „започнал да усеща, че обръчът покрай него се затваря”. Калин Стоянов добави, че от момента на предаването му досега с него два поредни дни е говорено от служители на МВР, но той е бил „обран и резервиран“.
Пред медиите Калин Стоянов припомни, че в МВР има информация, без да уточни откога е тя, според която Евелин Банев – Брендо е влязъл на територията на България в периода от края на март до началото на юни 2022 г. Той добави, че периодът съвпада с прелитането на малък самолет през територията на три европейски държави, който каца в района на Търговище.
Във връзка с разследването на самолета, кацнал у нас, са установени пръстови отпечатъци и е изследвана ДНК. Дактилоскопските следи съвпадат с тези на двама души, задържани преди месец за участие в престъпна група за незаконни прелитания през границата с цел контрабанда на наркотици. Има съвпадение и на ДНК пробата на единия от тях.
По отношение информацията, че бившият вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев е бил охраняван, Калин Стоянов каза, че охрана е осъществявана от баретите и е самоназначена от него, без мотиви.
„Около 20 човека са били ангажирани с тази охрана. На сменен режим, в автомобил, са се движили по четирима човека в екип. Това, в рамките на около 40 дни, е коствало около 20 хиляди лева“, обясни министърът. Той добави, че след медийна публикация е назначена проверка от Инспектората към Министерски съвет към онзи момент и в един от документите, изпратени от Демерджиев, се твърди, че на него му трябва охрана, която да го пази и съпровожда при срещите му с граждани и при срещите му с полицейски служители на областните дирекции.
След изказването на министъра, във фейсбук профила си Иван Демерджиев отговори, че е бил определен като застрашено лице от съответната комисия с представители на ДАНС и НСО заради заплаха за живота му. „Аз самият никога не съм си назначавал охрана”, заявява Демерджиев.
Във връзка с разследването на убийството на Алексей Петров, министър Калин Стоянов коментира, че се работи интензивно, но „фактът, че нямаме за момента лица, към които сме се насочили, означава, че трябва да свършим много повече”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.