КОМЕНТАРЪТ по ТВ1 – НЕНОМИНИРАНИЯТ СЛАВЕЙКОВ, 14 март 2023 година

КОМЕНТАРЪТ-по-ТВ1---НЕНОМИНИРАНИЯТ-СЛАВЕЙКОВ,-14-март-2023-година

“Не смъртта е жестока – жесток е животът”

„Снощи погребахме Пенча. Не смъртта е жестока – жесток е животът. Едно тихо, изоставено селско гробище, наоколо планини, долу езерото. Чужди край.“  Това пише литературоведът  Боян Пенев до своя приятел в София Казанджиев на връщане от погребението на поета Пенчо Славейков. Той слиза от влака на междинна станция и излива в пощенска картичка чувствата си. Пътува с влак към София, защото Пенчо Славейков е погребан в чужбина. Като преди това е уволнен като директор на Народната библиотека. Точно по това време се разгръща и един друг сюжет около поета от кръга Мисъл. Експертът по славянска литература към Нобеловия комитет Алфред Йенсен започва да проучва почвата за номинирането на Славейков за Нобелова награда. Йенсен попада в истинско приключение. Сред българския литературен, научен и управленски елит се позиционират две злостни лобита. Едните стоят зад Пенчо Славейков, другите подкрепят патриархът на българската литература Иван Вазов като достоен кандидат за престижната награда. Дори Софийският университет не издава необходимата препоръка на Славейков. В края на краищата съдбата изиграва решителния ход – преди да се вземе решение Пенчо Славейков умира. Йенсен номинира Ярослав Връхлицки, а наградата печели Хауптман. България пропилява шанса си да има писател, номиниран за Нобелова награда. Единственият свързан с България писател, носител на наградата, е Елиас Канети. Казвам свързан, защото той е роден в България, но той е с английски паспорт и всъщност е австрийски писател. Никой пророк не е приет в родината си. Тази библейска мъдрост важи в още по-голяма степен за нас, българите.

Сетих се нерадостната съдба на автора на Кървава песен покрай тежките словесни престрелки заради Христо Грозев и филмът за Навални, който спечели Оскар с централното участие на българина. Същото беше и покрай номинацията на Мария Бакалова за престижното отличие. Двата лагера за и против бомбардират своите противници в социалните мрежи с канонада от задълбочени анализи и крайни словесни обиди – както към опонента, така и към Грозев. Грозев бил агент на тайни служби, не бил журналист, такъв бил, онакъв бил. Да, ама спечели награда. Името на България обходи медиите по целия свят. Зад голяма част от нападките срещу Грозев критикарите прикриват своята привързаност към Путин и към разкрията и доказателствата във филма. Така както основният двигател зад рехавата проява за мир този уикенд пред НДК всъщност се прикрива предаността към интересите на Путин, а не истински пацифизъм. Защото на подобни прояви няма да чуете нито един призив към Путин да си прибере обратно войските от Украйна в границите на Русия. Предполагам сега подобна вихрушка ще се извие около кандидатурата на Георги Господинов за наградата Букър. Ще се развихри въображението на българските патриоти, които ще ни открехнат неподозирани тайни и истини за това кой е Господинов и колко повърхностни и скучни са писанията му. Мнозина у нас изпитват атавистично озлобление към успелия по принцип. Това е залегнало в нашето светоусещане от вековете робство и подчинение, когато единствената форма на съпротива е да мразиш. Освен това се усилва от примерите, които са пред очите ни. От хора, които печелят пари и власт не поради своите способности и труд, а защото са роднини или близки на съответните хора, които въртят чекръка на управлявания задкулисно псевдокапитализъм. И накрая – примерът на политиците. Подавляващата част от стигналите до световен мащаб български политици произхождат от комунистическата буржоазия. Бокова и Станишев са класически пример как старото, отишлото си се съхранява като изпраща своите отрочета на върхови европейски и световни позиции. Само че в свободния свят оценяват хората не по техния произход и съществуват писти да се изстреляш нагоре, без да имаш знатно потекло или да си обгрижвал подходящите задници. 

Това и още повече от вторник до петък в 19.00 часа! Не пропускайте КОМЕНТАРЪТ в ефира на ТV1, YouTube TV1 България, Facebook TV1 България, както и на официалния ни уебсайт: https://tv1.bg

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
LIVE
 / 
Chapters
This content is private
Age Verification
By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
or
Coming Next

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.