КОМЕНТАРЪТ по ТВ1 –  КАК СЕ ВРЪТНАХА ЗА РОТАЦИЯТА?, 19 март 2024 година

КОМЕНТАРЪТ по ТВ1 -  КАК СЕ ВРЪТНАХА ЗА РОТАЦИЯТА?, 19 март 2024 година

Невероятна драма, уважаеми зрители, невероятни напъни, но все пак ротацията се врътна. Както преди време предрекох пред вас, каквото и да става, ще се разберат и ще имаме правителство. Психодрамата беше пълна. Епични обрати, публиката е под перманентно напрежение и накрая хепи енд. Мария Габриел предложи състав на кабинета. Ура, изборите отпадат като вариант и най-вероятно България ще има ново правителство. ПП-ДБ се врътнах и ротацията ще се осъществи. Големият губещ са ПП-ДБ. Те клекнаха на Бойко Борисов.

Изненадани, изненадани, нямало да приемат предложените им вчера имена, аме ей го на, приеха ги. Единственото, за което отстъпи Борисов е социалното министерство. Там вместо Деница Сачева да стане министър, остава досегашната Иванка Шалапатова. Всичко останало става по негов вкус. Тодор Тагарев, който много му пречеше, отстъпва на Христо Гаджев. Тагарев се оказва голям проблем. Не само за Борисов, а и за Корнелия Нинова при едно предишно правителство. На Борисов Тагарев му пречеше с изключителната си разпознаваемост като проукраински адепт. Засенчаваше го в Брюксел. Това създава на Борисов голям проблем. Като посредник на българската олигархия в общуването с Брюксел, изгряването на по-ярък от него политик го застрашава от изместване. А като те изместят, ставаш непотребен. Борисов наложи и друга победа – Габриел остава външен министър. Запази за ГЕРБ и енергетиката. Там предстои влизането на огромни инвестиции, а където тече пълноводен финансов поток няма кой да изправи Борисов, първи е на пусията.

В развитието на драматургичното повествование направи впечатление закъснението и вчера и днес на получаващите и връщащите мандата. Подобно нещо досега не се е случвало. Вярно е, че към дамите по принцип би следвало да има по-голяма толерантност. Но в случая не става въпрос за сбирка по женски, а за сериозни политически знаци. Двукратното закъснение не е допустимо, колкото и симпатични да са дамите от преговорния екип на ГЕРБ. След срещата с президента обаче станаха ясни някои съществени нюанси. Споразумението дотук е подписано само от Христо Иванов от некоалиционните партньори. Останалите ще се покумят още малко. За да поддържат искрата на напрежението.

Всъщност Продължаваме промяната и Демократична България никак, ама никак не са за завиждане. Ако не приемат този състав на кабинета, отиват на избори. Ясно е, че ГЕРБ силово им налагат министри, които никак не допадат на реформаторите. Ама отиването на избори при сегашното положение означава тежка загуба. При ниска избирателна активност, която е много вероятна, може и да запазят прилична депутатска група в парламента. Но дори и при добри проценти като относителен дял, отново ще преживеят осезаем спад в абсолютния брой гласове, които получават. А това не може да продължава до безкрай. Накрая ще останат да гласуват сами за себе си, само те. Гласувалите за тези формации на последните избори преживяха поредица от тежки разочарования и вече започнаха да се откъртват огромни блокове от твърдите ядра. Периферията вече никаква я няма. А при предсрочни избори ще трябва да измислят нещо и за това, дето беше сочено като определящ мотив за топлата прегръдка с Борисов и Пеевски – те ще се окажат отговорни за ново служебно правителство на Радев. Вярно е, че след последните промени кръгът пред Радев за избор на премиер е силно стеснен, но позицията на ПП и ДБ ще бъде крайно неловка. Ако приемат този състав на кабинета, ще трябва да пресъздат невероятно, почти феерично обяснение за своите избиратели, защо са приели подобен компромис. Как са гласували за кабинет без Тагарев и с какви очи са натиснали бутона на депутатския пулт за ярко предани на Борисов хора. А баш тези партии хич ги няма в сторителинга и ПР-а. Въобще изпирането и легитимирането на Борисов и Пеевски все повече се стяга като смъртоносна примка около врата на Продължаваме промяната и Демократична България. Техните поддръжници стават все по-чувствителни към недопустимите компромиси, на които се подлагат ония, дето щяха да вкарват в затвора Борисов и Пеевски. Възпаляването на самоуважението у реформаторските избиратели след пускането на художествената фигура за присядането в скута за мазно кафе става все по-болезнено. Въобще Борисов ги изправи до стената като за разстрел и драматургията придобива героично-партизански оттенък. С пасивната си позиция спрямо Борисов и Пеевски при ярките им словесни изяви последните 9 месеца ПП-ДБ сами се поставиха в тази ситуация. Както казвахме едно време при уличните детски игри – бий, за да те уважават. Като се сгънеш като прокъсана черга, освен да си изтриват обувките в теб за нищо друго не служиш.

Наслушахме се последните дни как Борисов щял да се огъне пред заплахата да попадне в Магнитски. Струва ми се, че авторите на тези хипотеза леко надценяват нейната практическа тежест. Ние по принцип все чакаме нещо гръмовно отвън да се случи, че да се сдобием с щастие. Освобождаването от турско робство не е наше дело, а стечение на външни обстоятелства. За разлика от другите балкански народи, които сами са извоювали правото да се наричат свободни. На 10-ти ноември катурнахме, уж, комунистическата власт, просто защото такава беше международната конюнктура. Даже нямахме сериозна, непросмукана от тайните служби дисидентска маса. Излязохме по площадите, след като на Живков му увисна ченето на партийния пленум. Така сме и сега. Чакаме европрокуратурата на Кьовеше да изпонатръшка по затворническите нарове корумпираните и продажниците. Само че това е само романтична мечта, не стават така нещата. След това се надяваме американците чрез списъка по Магнитски да отсеят читавите от разядените от алчност. Вземете Пеевски за пример. След оповестяването на името му в този списък влиянието му нарасна. Беше произведен за политически феномен, поотслабналата му фигура се намесва решително при всеки съществен обществен проблем. Както и вчера разпореди, до определения час да седнат и да се разберат. Всъщност, ние сме феноменални, като народ. Който търпи, всичко онова, което се случва, който се снишава, когато го грабят, който кисело преглъща, когато го лъжат. Защото не Магнитски, не Кьовеше, не Байдън или Тръмп – то е като собствената ни къща. Ако не си я подредиш сам, никой отвън не може да го направи вместо теб.

Това и още повече във вторник от 19.00 часа! Не пропускайте КОМЕНТАРЪТ в ефира на ТV1, YouTube TV1 България, Facebook TV1 България, както и на официалния ни уебсайт: https://tv1.bg

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
LIVE
Chapters
This content is private
Age Verification
By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
or
Coming Next

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.