5 ноември 2021 година

Акценти от ВЪПРОСИТЕ по ТВ1 с Лили Маринкова, 5 ноември 2021 година

Акценти от ВЪПРОСИТЕ по ТВ1 с Лили Маринкова, 5 ноември 2021 година

ВЪПРОСИТЕ – Защото без въпроси няма отговори.

ГЛЕДАЙТЕ ПРЕДАВАНЕТО ТУК

В предаването “Въпросите” с водещ Лили Маринкова (5 ноември 2021 година) – генерал-майор Валери Григоров – бивш шеф на Гранични войски – обясни причината за техническите проблеми, налагащи да бъдат отново ремонтирани съоръженията за охрана и защита на южната граница. Проектът е осъществен при второто правителство на Борисов. Струва над триста милиона лева, част от които са по програми на ЕС. След като техническите спецификации са били променяни няколко пъти, съоръжението е показало дефекти още в самото начало. Строежът му, вместо да бъде извършен от държавата, е поверен на областните управители на трите области – Хасковска, Ямболска и Бургаска. Контролът е понижен, а зоната засекретена, за да не бъде упражнен граждански контрол.

Писателят Калин Тодоров направи тематично сравнение – как си тръгва от властта Тодор Живков и как ще си тръгне Борисов. Когато политик от този ранг напуска властта не по свое желание, иска гаранции, че няма да бъде търсена наказателна отговорност на него и на семейството му. Тодор Живков е излъган и е съден дълго, но за политически решения, докато при Борисов има съмнения за криминални престъпления, безстопанственост и грабежи.

Николай Стайков от Антикорупционния фонд и съсценарист на филма „Осемте джуджета“ коментира служебния отговор на председателката на Специализираната прокуратура В. Маджарова, че в сериала става дума за лична драма и не приема, че е извършено престъпление със знанието и помощта на лица близки до прокуратурата.

Автор: Александър Маринков

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.
X