„Сцена в парка“ – проект за социална интеграция на възрастните хора чрез изкуство отваря вратите на дом за възрастни за серия от безплатни събития, насочени към широката общност

„Сцена в парка“ – проект за социална интеграция на възрастните хора чрез изкуство отваря вратите на дом за възрастни за серия от безплатни събития, насочени към широката общност

За втора поредна година Лятната сцена в двора на дома в с. Долна Диканя става домакин на безплатни концерти, летни кино вечери и събития за деца, като кани всички желаещи да гостуват.
Откриването на втория сезон на инициативата е на 7 юни, петък, от 17:30 ч. с концерт на таланти от популярните музикални формати.
Лятната програма от събития включва:
• Музикални вечери с таланти от Гласът на България;
• Джаз вечер с Братя Владигерови, Концерт за глас и акордеон с Деси Андонова и още;
• Лятна кино програма;
• Детски събития;
• Работилници по занаяти;
• Йога на открито.
Проектът „Сцена в парка“ е част от дългосрочната стратегия за развитие на дома като място за среща между поколенията. Инициативата е създадена с цел да обърне внимание на възможностите за запазване на активната социална позиция на възрастните хора, което е от огромна полза не само за тях, но и за всички обществени групи. Изкуството играе ключова роля като медиатор в този процес.
„Сградата, в която се помещаваме е била старото училище на Долна Диканя. Нашата инициатива му връща присъщата роля на важен социален център за общността в селото, макар и с ново предназначение“ , казва директорът на дома и дългогодишен професионалист в социалната сфера Ина Тодорова. Но и не само това „Чрез лятната ни програма, която е абсолютно достъпна за всички живущи и гости в Долна Диканя и околните общини се опитваме да насърчим най-важното – общуването. Благодарение на събитията възрастните хора стават домакин и активен участник във всичко, което се случва, срещат се с деца, млади хора и семейства, чувстват се полезни и могат да дарят от своята мъдрост и обич.“, допълва собственикът на дома и лекар с дългогодишна практика д-р Ива Станкова.
Специалистът по социални дейности и арт терапия Маргарита Бербатова, която работи с възрастните хора в дома също коментира темата: „Множество проучвания доказват, че активният социален живот трябва да се разглежда като мярка за удължаване на живота и подобряване на качеството му. Хората, които запазват активната си социална позиция по-лесно се справят със стреса, чувстват се защитени и подкрепени. Колкото до изкуството, всички сме запознати със силната му терапевтичната роля за всички социални групи. Но тази тема е свързана и с по-големия въпрос за приемствеността между поколенията и разбирането, че остаряването е неизбежен процес за всеки от нас.“
В успешния пилотен сезон през лятото на 2023 г., „Сцена в парка“ стана домакин на детски представления, музикални вечери и специалното гостуване на любимия на всички Стефан Вълдобрев. Тази година екипът допълва програмата като добавя още интересни срещи с изкуството.
Повече информация за програмата на „Сцена в парка“ за летните месеци можете да намерите в социалните канали на Медива Парк: Facebook страница на Медива Парк.
Входът за всички събития е свободен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.